Akupunktur og fertilitet

akupunktur fertilitetDer er rigtig mange par, der efterhånden har problemer med at få børn. Til tider ligger årsagen til barnløsheden hos manden og til tider, er det hos kvinden, problemet skal findes. Hos nogle par kan det også være hos dem begge, at årsagen til deres ufrivillige barnløshed skal findes. Uanset årsagen eller årsagerne er det ofte vanskeligt at erkende, at man måske ikke kan få børn på naturlig vis. Det er en stor sorg for mange par. For nogle er behandling med akupunktur imidlertid en stor hjælp.

Kvindens fertilitet

Fertilitetsproblemer hos kvinder skyldes ofte forstyrrelser i hormonsystemet. De to hormonforstyrrende lidelser, der typisk skaber problemer er PCO samt PCOS.

PCO

Lidelsen PCO betyder, at der er sket forandringer på kvindens æggestokke. Lidelsen indebærer, at der opstår flere ægblærer også kaldet folliker på æggestokkene, end der burde. Man stiller diagnosen via en ultralydsscanning. PCO er årsag til:

 • Udeblevne eller uregelmæssige ægløsninger
 • Øget mandligt kønshormon, det vil sige forhøjede androgener

De kvinder, der lider af PCO, har ofte menstruationer, der er uregelmæssige eller med lange intervaller mellem hver menstruation. Når en kvinde har forhøjede androgener kan hun have øget tendens til akne eller uren hud. Hun kan i tillæg have øget behåring og tendens til såkaldt ”æblefacon”.

PCOS

PCOS er en forkortelse af ”Poly Cystisk Ovarie Syndrom”. En kvinde skal have minimum to af de nedenstående tre symptomer, for at få diagnosen PCOS:

 • Begge eller den ene æggestok skal kunne benævnes polycystisk
 • Udeblevne menstruationer eller lange cyklusser
 • Øget produktion af mandlige kønshormoner, der påvises via en blodprøve
 • I tillæg kan lidelsen endometriose nedsætte en kvindes frugtbarhed. Sygdommen forårsager nemlig sammenvoksninger ved æggelederne.

Mandens fertilitet

Når det er hos manden årsagen skal findes til ufrivillig barnløshed, er grunden altid forbundet med mandens sædkvalitet. Der kan være mange årsager til, at en mands sædkvalitet er dårlig eller nedsat. Til tider har manden ingen indflydelse på, at hans sædkvalitet er nedsat. Men nogle gange kan manden selv gøre noget for at forbedre sædkvaliteten. En af de helt store faktorer for en mands sædkvalitet er, om hans mor røg, imens hun ventede ham. Det er imidlertid heller ikke godt at manden selv ryger. Ud over dette peger forskere på en række af andre faktorer, der kan have betydning for en mands nedsatte sædkvalitet:

 • For stort forbrug af cola eller kaffe
 • Sygdom og behandling med medicin. For eksempel bliver en mands sædkvalitet dårligere under feber – dog kun i et stykke tid
 • Overvægt og inaktivitet
 • For store mængder mættet fedt
 • Indtagelse af for meget alkohol

Fertilitet og akupunktur

Akupunktur bliver både benyttet, når et par gerne vil opnå en graviditet på naturlig vis og, når et par er i fertilitetsbehandling. Det, akupunkturbehandlingen gør, er, at genoprette balancen i kroppen, så parrets chancer for at blive gravide øges. Akupunktur kan således være en rigtig god supplering til insemination, hormonbehandling eller reagensglasbehandling. Fordelen ved akupunktur er, at uanset om det er hos manden eller kvinden, årsagen skal findes til den manglende frugtbarhed, kan behandlingen være med til at få kroppen i balance og på den måde få den ind på den rette kurs.

Hvornår skal man have akupunktur?

Hvis et par søger behandling med akupunktur enten i forbindelse med et almindeligt forsøg på graviditet eller i forbindelse med fertilitetsbehandlinger, er det bedst at få behandlinger både før befrugtningen og efter den har fundet sted.

Hvad er akupunktur?

Akupunktur er en meget gammel kinesisk behandlingsform, hvor man bruger meget tynde sterile nåle til at stimulere nogle specifikke punkter på kroppen, som er tilknyttet meridianbanerne. Meridianbanerne er energibaner, der løber i hele kroppen og, som hver især hører til et organ. Gener, smerter og lidelser opstår, når meridianbanerne er blevet blokeret eller energien på anden måde forhindres i at strømme frit i kroppen. Når akupunkturpunkterne stimuleres med nåle, kan balancen genoprettes og energien flyde frit igen.