Hvordan virker akupunktur

AkupunkturDen ældgamle kinesiske behandlingsform – akupunktur – vinder mere og mere frem i vores moderne vestlige samfund. Den viden, som kineserne i flere tusinde år har benyttet for at helbrede og smertelindre, har om sider fundet vej til det danske sundhedssystem. Samtidigt findes der mange private akupunkturklinikker i det ganske land, som hver dag hjælper mange mennesker med både kroniske smerter og midlertidige gener.

Hvornår kom akupunkturen til Europa?

Ordet akupunktur kommer fra latin og betyder nål og punktering. Navnet stammer fra det 17. århundrede, hvor franske munke missionerede i Kina. Munkene var imponerede af kinesernes medicinske kunnen og døbte teknikken med nålene akupunktur. Behandlingsmetoden blev dog ikke anvendt af munkene og først omkring anden verdenskrig, blev akupunktur kendt i vesten. Derfra gik der endnu 30 – 40 år før metoden begyndte at blive anvendt i større stil.

Traditionel kinesisk medicin

Akupunkturen hører til under den overordnede betegnelse TCM, som står for Traditionel Chinese Medicin. Betegnelsen dækker over en flere tusinde år gammel lægevidenskab, der er opstået i Østen. Lægevidenskaben har sit eget diagnosesystem og behandlingssystem, som på ingen måder minder om de systemer, der bruges i den vestlige lægevidenskab.

Holistisk syn på mennesket

Inden for den kinesiske lægevidenskab og dermed også inden for akupunktur behandler man ikke kun de synlige eller mærkbare symptomer. Det er hele mennesket både fysisk og psykisk, der behandles. Med akupunkturen forsøger behandleren at skabe balance mellem de to modsætninger Yin og Yang. Også Qi, som er vores livsenergi skal kunne flyde frit og i den rigtige retning gennem kroppens energibaner. Energibanerne hedder meridianbanerne og det er blokering af eller ubalance i energiens flow gennem banerne, der forårsager sygdom og smerte.

Akupunkturpunkter og nåle

Når man behandler med akupunktur bruger man meget tynde nåle – naturligvis sterile engangsnåle – til at påvirke de såkaldte akupunkturpunkter. Akupunkturpunkterne er placeret langs meridianbanerne og har dermed indflydelse på kroppens funktioner og energiflow. Nålene er med til at genoprette balancen i kroppen og alt efter, hvad der er galt, skal der arbejdes med forskellige punkter.

Akupunktur-typer

Der findes mange forskellige typer af akupunktur. Den mest kendte er den hvor akupunktøren anvender nåle, men det er langt fra altid, at der benyttes nåle. Her lister vi de forskellige typer op:
Akupressur: I stedet for nåle, der sættes i akupunkturpunkterne bliver punkterne påvirket med trykmassage. Ofte bruges denne type sammen med for eksempel massage eller zoneterapi.
Elektroakupunktur: Her stimuleres akupunkturpunkterne med elektrisk strøm for at øge effekten. Dette er naturligvis en ny variant af akupunktur.
Laser-akupunktur: En anden ny variant som nogle akupunktører benytter til patienter, der lider af skræk for nåle samt til børn. Her påvirkes punkterne med laserlyset fremfor nåle.
Moxibustion: Også kaldet moxa er en type af akupunktur, hvor punkterne opvarmes. Det har en meget afspændende virkning.

Triggerpunkt-akupunktur: Med triggerpunkt menes et område i en muskel eller i bindevævet omkring musklen, som er ømt. Dette kan forårsage smerte et andet sted i kroppen. I denne type behandling placeres nåle i de såkaldte triggerpunkter.
Øreakupunktur: Her placeres nålene i det ydre øre. Indenfor denne type akupunktur arbejdes der med 200 punkter, som er fordelt på øret. Hvert punkt er forbundet med en bestemt del af kroppen.
NADA akupunktur: Her arbejdes også med punkter på øret. Denne type akupunktur er målrettet afvænning og det er fem specifikke punkter, der sættes nåle i.

Hvad kan akupunktur bruges til?

Der er en lang række kroniske eller akutte tilstande, som akupunktur kan forbedre eller lindre. Det er for eksempel:

  • Immunsygdomme
  • Hormonelle forstyrrelser
  • Kredsløbslidelser og for højt blodtryk
  • Allergi, eksem og astma
  • Kvalme
  • Hovedpine eller migræne
  • Ryg- og nakkesmerter
  • Gigtsmerter
  • Knæ- albue- og skuldersmerter
  • Menstruationssmerter

På de danske sygehuse har akupunktur vundet frem som smertelindring for eksempel i forbindelse med fødsler. Så akupunkturen bliver en mere og mere integreret del af det danske samfund.